Παιδοδοντία
Με αγάπη και ευαισθησία, σε ένα πραγματικά όμορφο περιβάλλον, στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί.
-
Ειδικό προληπτικό πρόγραμμα
-
Ορθοδοντικός – Οδοντικός έλεγχος – οδηγίες στοματικής υγιεινής
-
Οδοντικός καθαρισμός – Στίλβωση
-
Φθορίωση
-
Κάλυψη οπών και σχισμών (sealant)
-
Εμφράξεις ρητινών – υαλοϊονομερών κονιών
-
Εξαγωγή – πολφοτομή
Γιατί είναι απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά;
Ο οδοντιατρικός και ορθοδοντικός έλεγχος στα παιδιά θέτει γερές βάσεις για ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο. Δίνει στον οδοντίατρο τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη στοματική υγιεινή του παιδιού, την πιθανή ύπαρξη ορθοδοντικών θεμάτων αλλά και να εντοπίσει δόντια με τερηδόνα και να τα θεραπεύσει. Ακόμη, μέσω προληπτικών εργασιών όπως η φθορίωση και τα sealant μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα από μικρή κιόλας ηλικία.
Σε ποιά ηλικία πρέπει το παιδί μου να ξεκινήσει να πηγαίνει στον οδοντίατρο;
Είναι πολύ σημαντικό ο οδοντίατρος να αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον μικρό ασθενή έτσι ώστε να μπορεί να επισκέπτεται το ιατρείο με χαρά και όχι με φόβο. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έναν απλό έλεγχο από την ηλικία των 3 ετών. Στις πρώτες επισκέψεις το παιδί ανακαλύπτει το χώρο του ιατρείου, παίζει, έρχεται σ'επαφή με τον οδοντίατρο και ύστερα από τον έλεγχο παίρνει ένα μικρό δώρο ως ανταμοιβή. Ο έλεγχος συνίσταται να γίνεται μια φορά το χρόνο εκτός και αν ο οδοντίατρος για κάποιο λόγο ζητήσει επανέλεγχο νωρίτερα.
Το παιδί μου είναι πολύ μικρό σε ηλικία. Υπάρχει περίπτωση να είναι χαλασμένα τα δόντια;
Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία υπάρχουν δόντια στο στόμα (νεογιλά ή μόνιμα). Σε πολλές περιπτώσεις, παράγοντες όπως είναι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, η ελλειπής υγιεινή (λόγω έλλειψης δεξιότητας στο βούρτσισμα στις μικρές ηλικίες) και η εκτεταμένη χρήση του μπιμπερό ενδέχεται να προκαλέσουν τερηδονικές βλάβες. Ο ρόλος του οδοντιατρού πέρα από την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων είναι να διδάξει στο παιδί την σωστή στοματική υγιεινή αλλά και να συμβουλεύσει τον κηδεμόνα σχετικά με την επίβλεψη της υγιεινής των δοντιών του παιδιού.
Τι είναι το προληπτικό πρόγραμμα;
Είναι ένα σύνολο εργασιών που στοχεύει στην πρόληψη εμφάνισης τερηδόνας. Οι εργασίες αυτές είναι απολύτως ανώδυνες γεγονός που συντελεί στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης του παιδιού με τον οδοντίατρο. Εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, κατά την περίοδο δηλαδή της ανατολής των μόνιμων δοντιών. Το προληπτικό πρόγραμμα του ιατρείου αποτελείται από τις εξής εργασίες:
-Έλεγχος και οδηγίες στοματικής υγιεινής
-Καθαρισμός και στίλβωση δοντιών
-Φθορίωση
-Κάλυψη οπών και σχισμών (sealants)
Τι είναι η φθορίωση;
Η φθορίωση είναι η τοπική εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού ή gel στην επιφάνεια των δοντιών και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Η εφαρμογή της απελευθερώνει φθόριο, το οποίο απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) του δοντιού και παρέχει προστασία από την τερηδόνα. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού αντικαθίσταται από φθόριο που ενισχύει την ανθεκτικότητα του δοντιού απέναντι στα οξέα των αποδομούμενων τροφών, τα οποία προκαλούν τερηδόνα. Η φθορίωση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης της οδοντικής υγείας των παιδιών.
Κάθε πότε πρέπει το παιδί μου να κάνει φθορίωση;
Η συχνότητα της εφαρμογής της φθορίωσης εξαρτάται από τον λεγόμενο "τερηδονικό κίνδυνο" του παιδιού δηλάδη από το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει νέες τερηδόνες. Η φθορίωση καλό είναι να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως μαζί με τον οδοντιατρικό έλεγχο εκτός των περιπτώσεων για τις οποίες ο οδοντίατρος κρίνει ότι θα πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αυτές οι περιπτώσεις είναι παιδιά με κακή στοματική υγιεινή, με ευπάθεια στην τερηδόνα, παιδιά που φέρουν ορθοδοντικούς μηχανισμούς ή που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη ροή του σάλιου.
'Εχω διαβάσει ότι το φθόριο κάνει κακό στη γενική υγεία. Ισχύει;
Το φθόριο υπάρχει ελεύθερο στη φύση και εντοπίζεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό στις οδοντόπαστες και σε πολλές χώρες (πχ Σουηδία) περιέχεται σε μικρή συγκέντρωση στο πόσιμο νερό (στα πλαίσια του προληπτικού προγράμματος πρόληψης της τερηδόνας). Η ποσότητα του φθορίου που χρησιμοποιείται στο χώρο του ιατρείου και υπό την επίβλεψη του οδοντίατρου είναι πολύ μικρή και δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την γενική υγεία.
Τι είναι τα sealant;
Τα sealant ή καλύψεις οπών και σχισμών είναι η εφαρμογή ενός λεπτόρρευστου υλικού έμφραξης στις μασητικές επιφάνειες δοντιών που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην προσβολή από τερηδόνα. Πραγματοποιείται μόνο μία φορά και συνήθως εφαρμόζεται στους μόνιμους οπίσθιους 1ους γομφίους χωρίς να αποκλείεται η χρήση τους σε νεογιλά (παιδικά) ή πρόσθια δόντια με έντονες αύλακες. Η διαδικασία εφαρμογής των sealants είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη για το παιδί, δεν απαιτεί τρόχισμα ή χρήση τοπικής αναισθησίας και διαρκεί ελάχιστο χρόνο.
Το παιδί μου δεν έχει τερηδόνες. Γιατί να κάνω sealant;
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως στις μικρές ηλικίες οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι είναι τα πιο επιρρεπή δόντια στη τερηδονική προσβολή. Αυτό συμβαίνει διότι είναι τα πρώτα οπίσθια δόντια που εμφανίζονται στο στόμα (σε ηλικία περίπου 6 ετών) και λόγω της περιορισμένης δεξιότητας ενός μικρού παιδιού στη στοματική υγιεινή καθώς και της έντονης μορφολογίας της μασητικής επιφάνειάς τους, κατακρατούν τροφές και οδηγούν σιγά σιγά στον τερηδονισμό. Τα δόντια αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για τη μάσηση και τη σωστή λειτουργία των γνάθων γι'αυτό και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή των sealant ακόμα και αν δεν υπάρχει η τάση για τερηδόνα.
Βοηθήστε το παιδί σας ν'αντιμετωπίσει τον οδοντίατρο χωρίς φόβο σε 5 απλά βήματα
1. Φροντίστε το παιδί σας να επισκέπτεται τον οδοντίατρο από μικρή ηλικία. Ξεκινώντας από την ηλικία των 2,5-3 ετών, προγραμματίστε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο για έναν απλό προληπτικό έλεγχο. Αυτό έχει ως κύριο στόχο να έρθει το παιδί σε επαφή με το νέο χώρο και να αναπτύξει σιγά σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο.
2. Προετοιμάστε σωστά το παιδί σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ενημερώστε το παιδί σας για την επερχόμενη επίσκεψη την ίδια μέρα, χωρίς να μπαίνετε σε λεπτομέρειες και χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως: "Ο οδοντίατρος θα σου μετρήσει τα δόντια" ή "Ο οδοντίατρος θα σου βουρτσίσει τα δόντια για να είναι αστραφτερά".
3. Αποφύγετε να δείξετε στο παιδί σας την πιθανή ανησυχία σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκφράσεις όπως: "να είσαι γενναίος/α", "ν'αφήσεις το γιατρό να δουλέψει", "να μείνεις ακίνητος" καλό είναι να αποφεύγονται. Μην αναφέρεστε σε λέξεις όπως πόνος, ένεση, τροχός. Ο οδοντίατρος διαθέτει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να αναφερθεί σε όλα αυτά χωρίς να ανησυχήσει το παιδί.
4. Προμηθευτείτε εκπαιδευτικό υλικό με θέμα την επίσκεψη στον οδοντίατρο, για παράδειγμα βιβλία με θέμα τον οδοντίατρο, την τερηδόνα, την κατανάλωση γλυκών. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί σας να ανακαλύψει το χώρο του οδοντιατρείου και τη διαδικασία της επίσκεψης.
5. Μη δωροδοκείτε το παιδί σας για να επισκεφθεί τον οδοντίατρο. Προγραμματίστε αντί αυτού μια δραστηριότητα μετά την επίσκεψη (π.χ μια βόλτα στην παιδική χαρά). Ο οδοντίατρος θα ανταμείψει το παιδί για τη συνεργασία του με ένα δώρο στο τέλος της επίσκεψης.
Η καλή σχέση του παιδιού με τον οδοντίατρο χτίζεται από μικρή ηλικία και διαρκεί για μια ζωή.