top of page

Περιοδοντολογία

Στο εξειδικευμένο αυτό τμήμα μας προσφέρονται σύγχρονες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αποτέλεσμα της χρήσης μοντέρνου εξοπλισμού, της εφαρμογής αποδεδειγμένων μεθόδων αλλά και της συνέχους ενημέρωσης  για την πρόοδο της περιοδοντολογίας σε Αμερική και Ευρώπη.

 

  • Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

  • Αισθητική Περιοδοντολογία

  • Αναπλαστικές Τεχνικές

  • Εκτομή χαλινού

  • Επιμήκυνση μύλης

  • Θεραπεία Ουλίτιδας

  • Καθαρισμός – στίλβωση

 

Τι είναι περιοδοντίτιδα;

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια μας (ούλο – οστό). Σε αυτήν οι ίνες των ούλων καταστρέφονται, το οστό που στηρίζει τα δόντια μας απορροφάται, τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και δημιουργούνται έτσι οι “θύλακοι” δηλαδή μικρές ή μεγαλύτερες κρύπτες από τις οποίες πολλές φορές βγαίνει πύο. Όσο προχωρεί η νόσος και δεν αντιμετωπίζεται, τόσο η καταστροφή του οστού προχωρά, οι θύλακοι γίνονται βαθύτεροι, τα ούλα υποχωρούν, οι ρίζες των δοντιών αποκαλύπτονται (τα δόντια φαίνονται πιο μεγάλα), αποστήματα με πύο εμφανίζονται με τελικό αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται και να χάνονται.

Γιατί στον ειδικό;

Ο ειδικός περιοδοντολόγος είναι οδοντίατρος που έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε ολοκληρωμένα πανεπιστημιακά προγράμματα στην περιοδοντολογία και εμφυτευματολογία και ασχολείται αποκλειστικά με περιοδοντολογικά προβλήματα. Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός για τη σωστή διάγνωση, την πλήρη αντιμετώπιση και το σημαντικότερο την μακροχρόνια υποστήριξη της θεραπείας της νόσου. Παρακολουθεί από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και είναι αυτός που μπορεί σε κάθε περίπτωση να καθοδηγήσει τον ασθενή του σε επιτυχές αποτέλεσμα.

Από ποια αιτία δημιουργήθηκε η περιοδοντίτιδα;

Η μη αντιμετώπιση της ουλίτιδας εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Είναι απαραίτητο να ξεχωρίζουμε σαν διάγνωση και τρόπο θεραπείας το απλό καθάρισμα από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Μερικά από τα αίτια της νόσου είναι: Η κακή στοματική υγιεινή, η μη χρήση νήματος – μεσοδοντίων, το κάπνισμα, οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσματα, γέφυρες κ.ά.), ορμονικές διαταραχές, διαβήτης, κληρονομικότητα κ.ά.

Τι πρέπει να κάνω για να αρχίσω θεραπεία;

Θα χρειαστείτε μία πανοραμική ακτινογραφία ή μία σειρά από ενδοστοματικές ακτινογραφίες.

Είναι επώδυνη και πόσο διαρκεί;

Είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία ή στελεχιαία όπως σ’ ένα σφράγισμα. Φυσικά ο ειδικός σας εξηγεί αναλυτικά όλες τις παραμέτρους της διαδικασίας. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και κυμαίνεται από 6 – 10 ραντεβού. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο.

Είναι μεγάλος το κόστος της;

Το κόστος είναι χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα χρειάζεται για να αντικαταστήσει ένα δόντι που λείπει (με γέφυρα ή εμφύτευμα) και τις καταστροφές γίνονται σε υγιή δόντια (π.χ. γέφυρες). Όσον αφορά τους επανελέγχους συντήρησης της νόσου, το κόστος ανά εξάμηνο είναι όσο ενός απλού καθαρισμού.

 

Πώς θα καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Η νόσος εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος έχει περιοδοντίτιδα και δεν το γνωρίζει γιατί τα συμπτώματα αρχικά είναι ήπια. Συνήθως, πρέπει να σας προβληματίσουν τα κόκκινα – διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που πολλές φορές αιμορραγούν στην πίεση ή στο βούρτσισμα. Ακόμη άλλα σημεία που πρέπει να σας προβληματίσουν είναι η δυσοσμία στην αναπνοή (έντονη και επίμονη), η δυσάρεστη γεύση, η συσσώρευση πέτρας μεταξύ δοντιών και ούλων,  ούλα που υποχωρούν και εκκρίνουν εξίδρωμα ή πύο, δόντια με  κινητικότητα που σας δυσκολεύουν στη μάσηση της τροφής. Επικοινωνήστε με τον περιοδοντολόγο και εκείνος θα διαγνώσει τον βαθμό της νόσου.

Εγώ έκανα καθάρισμo  δοντιών κάθε 6 μήνες, γιατί να έχω περιοδοντίτιδα;

Ένα δεν εκτελείτε σωστά και μεθοδικά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής ή εάν έχετε κάποιες από τις αιτίες που προαναφέραμε τότε ένας απλός καθαρισμός των δοντιών σας δεν επαρκεί και απλώς σας “καθησυχάζει” ενώ η νόσος εγκαθίσταται και προχωρεί. Ο γενικός οδοντίατρος δείχνοντας ενδιαφέρον για την ποιότητα της οδοντιατρικής σας φροντίδας, όταν διαγνώσει τη νόσο πρέπει να αποφασίζει να σας παραπέμψει στον ειδικό περιοδοντολόγο. Πιστεύει ότι όχι μόνο αξίζετε να λάβετε την καλύτερη θεραπεία αλλά και το ότι οι εξειδικευμένες δυνατότητες του περιοδοντολόγου θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο τη δική σας περίπτωση, η οποία πιθανόν να παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες και χρειάζεται κάποια επιπλέον εμπειρία, εξειδίκευση και κατάλληλο εξοπλισμό.

Πού και πώς θα βοηθήσει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η παραμονή των δοντιών σας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα στο στόμα σας είναι ένα “τεράστιο” κέρδος ψυχικής και σωματικής υγείας. Η ρύθμιση της υγείας των περιοδοντικών ιστών υποβοηθά την πορεία της νόσου σ’ ένα διαβητικό ή νεφροπαθή. Ακόμη αποφεύγονται καρδιαγγειακά νοσήματα ή γέννηση ελλειποβαρών νεογνών.

Εάν ολοκληρώσω τη θεραπεία τι πρέπει να κάνω μετά;

Να τηρείτε σχολαστικά τον τρόπο στοματικής υγιεινής που ”διδάσκει” ο περιοδοντολόγος και μην ξεχνάτε τον 6μηνο επανέλεγχο. Σε τυχόν υποτροπή ενημερώστε άμεσα τον περιοδοντολόγο.​​ Με την άδειά σας μπορούμε ανά 6μηνο να σας ενημερώνουμε είτε δια τηλεφώνου είτε νε e-mail για το ραντεβού του επανελέγχου σας και εσείς θα αποφασίζετε πότε θα επανέλθετε.​ Διεθνείς στατιστικές αναφέρουν ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο το 20% των ασθενών που θεραπεύονται από περιοδοντίτιδα επανέρχονται συστηματικά για επανέλεγχο.​ Στα ιατρεία μας καταβάλλουμε προσπάθεια οι ασθενείς μας να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

bottom of page